PREDAVANJE “HEROJSKO NASLJEĐE – BITKA KOD TERMOPILA”

U današnje vrijeme otuđenosti i dezorijentiranosti kada savremeni čovjek sve više gubi konce, oslonce i orijentire, sve se teže snalazi i tone, kada se osjeća nedostatak uzajamnog poštovanja i povjerenja, kako na razini pojedinaca tako i država, sjajni primjeri jedinstva, vrline i junaštva, prijateljstva i požrtvovnosti mogu nam poslužiti kao svjetionici nade. Jedan od tih svjetionika je Sparta o kojoj će biti riječ kroz obilježavanje 2500 godišnjice od jedne od najpoznatijih europskih bitaka u povijesti.

Junaci kod Termopila bili su odlučni obaviti svoju dužnost, bez prisile. Suočeni s neizbježnom i sigurnom smrću, nisu ustuknuli. Svi se ljudi boje smrti, ali zbog kakvog odgoja, učenja ili vjerovanja su oni tako odlučno odbacili strah? Da bismo to dublje razumjeli, zapitajmo se: Ko su bili ti junaci? Što su voljeli? Čemu su se radovali? Od čega su strahovali?

Traženjem odgovora i čuvanjem spomena na izuzetne primjere ljudskog uzdizanja mi čuvamo temelje kulture, ljudskog nastojanja pomoću kojeg čovjek ostvaruje svoju ljudsku prirodu i potvrđuje izvore i temelje svog dostojanstva i ponosa.

Predavanje “Herojsko nasljeđe – Bitka kod Termopila”
07.02.2020. U 19.30H
Prostorije Nove Akropole
Trg nezavisnosti 1/1 (ulaz zgrade Galerije Art)

Ulaz na predavanje je besplatan.