Prijava na online seminar: Fromm – zdravo društvo i umijeće življenja

Online seminar održat će se u dva termina: 18. i 25. januar, od 19 – 21h preko platforme Zoom.

Seminar obuhvaća osnovne ideje i učenja Ericha Fromma vezane uz zakonitosti koje upravljaju našim osobnim životom i životom čovjeka u zajednici.

U prvom dijelu seminara naglasit će se aktualnost ideja iznesenih u djelu Zdravo Društvo. Fromm analizira društvo u kojem živimo i pita se koliko je ono zdravo? Dovodi li povećanje materijalnog blagostanja do povećanja kvalitete života? Je li suvremeni čovjek slobodniji i humaniji? Omogućavaju li čovjeku moderni oblici društva da izrazi svoje humane potencijale?

Drugi dio seminara, Umijeće življenja, afirmira osnovne Frommove ideje vezane uz pitanje kako istinski živjeti vlastiti život? Kao jedan od temeljnih uzroka čovjekovih problema Fromm navodi “bijeg od slobode”, do čega dolazi zbog straha. Čovjek se boji suočavanja sa samim sobom, sa svojim nesavršenostima, boji se bilo kakve promjene. Njegovi su postupci često posljedica neznanja i površnosti, sebičnosti i pohlepe, te nedostatka odgovornosti. Sve to prate sukobi i nerazumijevanje drugih ljudi te, u konačnici, vlastito nezadovoljstvo i praznina.

Fromm čovjeka izravno suočava sa stvarnošću, ukazuje na duboke uzroke problema u njemu samom, te vidi i nudi rješenja tih problema i kriza. Da bi čovjek bio slobodan i da bi konačno bio čovjek, potrebno je započeti s istinskom promjenom. Kroz učenja i životna iskušenja trebamo prepoznati i usvojiti trajne humane vrijednosti: nesebičnost, velikodušnost, umijeće suživota…

Za sudjelovanje na online seminaru potrebno je računar s kamerom, pametni telefon ili tablet i internetska veza. Po prijavi, upute za spajanje dobit ćete na Vašu mail adresu.

Ukupna cijena seminara je 9 eura.