Krunisanja faraona Setija I

 

Naziv: Krunisanje faraona Setija I

Cijena: Redovna cijena: 8,00 €

Poručivanje: Reprodukcije možete kupiti ili poručiti: u našem prostoru-Nova Akropola Podgorica, Balšića 1 ; preko telefona 067 895 482; putem maila podgorica@nova-akropola.me; putem Weba www.nova-akropola.me; te u inbox Facebook Nova Akropola Podgorica

Kultura: Egipatska kultura

 Period: XIX Dinastija, XIII vijek pr.n.e.

 Lokalitet: Hram Kalabša, Asvan, Egipat

Trenutna lokacija originala: Hram Kalabša

 Dimenzije reprodukcije: 24 x 20 cm

Materijal reprodukcije: Cementno-kamena smjesa

Više o motivu

Buto, boginja Donjeg Egipta i Nekhbet, boginja Gornjeg Egipta, na krunisanju faraona Setija I. Faraon Seti I poznat je po ratničkoj vještini koja je došla do izražaja kod osvajanja grada Kadeša i pobjede na rijeci Oront. Takođe se slavi kao veliki graditelj i obnovitelj inicijatskog svetilišta u Abidosu i nekih od hramova u Karnaku.

Na ovom prikazu vidimo ceremoniju krunisanja Setija I koju vode dvije boginje, Nekhbet i Buto. Ove dvije boginje prikazane zajedno simbolizuju ujedinjeni Gornji i Donji Egipat, zbog čega se često pominju kao sestre.

Nekhbet, boginja Gornjeg Egipta, simbolički se prikazuje i kao sup s bijelom krunom, a na prikazima se često nalazi iznad faraona u položaju krila koji odražava njenu zaštitničku ulogu majčinskog karaktera.

Buto, boginja Donjeg Egipta, takođe ima zaštitničku ulogu koju najbolje potvrđuje njen prikaz u liku kobre – zmije Ureus, koju je prvobitno na čelu nosio Ra, a zatim i faraoni. Položaj kobre, raširena kukuljica i spremnost da ispusti otrov ili sprži svojim „plamenim“ pogledom, simbolički govori o moćnoj odbrambenoj snazi koju ova boginja pruža faraonu.