Aleksandar Veliki – Novčić

 

Naziv: Aleksandar Veliki – Novčić

Cijena: Redovna cijena: 11, 00 €

Poručivanje: Reprodukcije možete kupiti ili poručiti: u našem prostoru-Nova Akropola Podgorica, Balšića 1 ; preko telefona 067 895 482; putem maila podgorica@nova-akropola.me; putem Weba www.nova-akropola.me; te u inbox Facebook Nova Akropola Podgorica. Poručeno je moguće poslati poštom na adresu poručioca.

Kultura: Antička Grčka

Period: 1. vijek pr.n.e.

Dimenzije reprodukcije: Prečnik = 14,5 cm

Materijal reprodukcije: Cementno-kamena smjesa

Više o motivu

Aleksandar Veliki (Makedonski) sin je makedonskog kralja Filipa II i epirske princeze Olimpije. Učitelj mu je bio filozof Aristotel. Aleksandar postaje vladar Makedonije sa nepunih 20 godina, a već 324. godine pr.n.e. započinje osvajačke ratove u Aziji. Osvaja čitav tada poznati svijet. Umire 323. godine pr.n.e. Unutar njegovog velikog carstva, spajanjem istočne i zapadne kulture, nastala je kultura helenizma.

Spajanje egipatskih i grčkih elemenata vidi se i na ovom prikazu: nepobjedivi Aleksandar prikazan je sa ovnovskim rogovima i predstavljen kao sin božanstva Amona – Zevsa. U Egiptu Amon simbolizuje snagu duhovne volje koja stoji iza svega i sve podstiče, koja je nepobjediva i probija sve prepreke (poput ovna).