Obilježen Dan planete Zemlje

„Dan planete Zemlje“, kao međunarodna inicijativa, obilježava se svake godine 22. aprila. Kampanja je posvećena podizanju svijesti o zaštiti okoline i očuvanju prirode i ove godine se obilježava po 55. put.

To je prilika ljudima širom svijeta da se angažuju u aktivnostima poput čišćenja, sadnje drveća i održavanja životne sredine kako bismo doprinijeli očuvanju planete za njene buduće genercije.

Četvrtu godinu zaredom volonteri Nove Akropole sa predstavništvom u Podgorici, obilježavaju Dan planete zemlje volonterskom akcijom čišćenja Ćemovskog polja.  

Ova akcija je podsjetnik na humanu dimenziju našeg odnosa prema životnoj sredini. Kako bismo mogli ispravno brinuti o planeti koja nas hrani i pruža dom, koja je dom i brojnim drugim živim bićima, trebamo razmotriti i osvijestiti našu odgovornost kao pojedinaca i zajednice prema njoj.

Kroz odgovoran rad i aktivno učešće, volonteri Nove Akropole su dali svoj doprinos u zaštiti našeg grada i sprječavanju negativnog uticaja zagađenja otpadom, odražavajući tako dublji princip poštovanja života i prirode, te prepoznavanja naše uzajamne povezanosti. Ova akcija nije samo čin očuvanja ekosistema, ona je izraz našeg moralnog i filozofskog odnosa prema svijetu koji nas okružuje.

“Čovjek ne nasljeđuje Zemlju od svojih predaka, već je posuđuje od svojih potomaka.”