Održano javno predavanje “Filozofija: lijek za krizu”

Predstavništvo Međunarodne oganizacije Nova Akropola u Podgorici, kroz program ”Filozof (i) Ja” obilježilo je Svjetski dan filozofije koji je trećeg četvrtka u novembru.

U sklopu programa održano je besplatno predavanje Filozofija – lijek za krizu.

Čovječanstvo danas prolazi kroz razdoblje krize. Posljedice su vidljive na nivou prirode, ekonomije, politike, kulture. Krize su postojale u svim istorijskim periodima i filozofi su uvijek proučavali njihovo dublje značenje. Svaka kriza ima svoje uzroke i posljedice.

U svojoj suštini, kriza nije ni ekološka ni ekonomska, već je moralna. Počinje u srcu pojedinca i tamo može i da završi. Ne možemo kontrolisati tuđe postupke, pogotovo moćnika, ali sa sigurnošću možemo kontrolisati naše vlastite. Ne možemo kontrolisati niti pohlepu korporacija, ali možemo kontrolisati vlastitu pohlepu…Krize postoje zato da nas probude, iskušaju i ojačaju te podstaknu razvoj humanih osobina koje smo zanemarili ili ih nismo ni bili svjesni.

I zato promjena ne može započeti izvana, ona mora započeti unutar svakog od nas. Kako? Možda najpraktičniji filozofski odgovor nam daju stoici: odgovorno ispunjavajući vlastite dužnosti na najbolji mogući način tako da u svojoj sferi uticaja biramo da preduzimamo odgovorne i svjesne postupke i ne idemo protiv svoje savjesti. .

Želimo li bolji svijet, sami moramo postati bolji ljudi!

“Onaj ko pobijedi krizu, pobjeđuje samoga sebe bez da bude ‘pobijeđen’.” – A.Ajnštajn