Umijeće govorništva – Kurs retorike

U periodu od 15. do 17. marta 2024. godine u prostorijama Nove Akropole održan je još jedan u nizu kurseva retorike.

Kroz program u trajanju od 10 časova, polaznici su imali priliku duboko uroniti u svijet govorništva, od teorijskog do praktičnog dijela.

Cilj radionice bio je osnažiti svakog polaznika da kroz suočavanje sa svojim ograničenjima pobijedi strah i tremu, te poboljša izražajne sposobnosti. Polaznici su učili pripremiti i iznijeti svoje misli na jasan i smislen način, učvršćujući svoje samopouzdanje.

U vremenu kada je glavna funkcija retorike često zanemarivana, a važnost govorništva obesmišljena, kada je čitanje unaprijed napisanih govora postalo uobičajeno u mnogim situacijama, neophodno je povratiti njenu istinsku svrhu i dublju povezanost s publikom.

„Da bi retorika bila istinsko umijeće treba biti utemeljena na istini, jer u protivnom nije ništa više od privida znanja i mudrosti. Govornik koji je sposoban dobro i lijepo govoriti, a govor mu ima cjelovitost i jedinstvo te je prilagođen temi i slušaocima, nužno je filozof“ – Platon

Više o retorici možete pronaći na sljedećem link-u: „Retorika – umijeće vođenja duše – Nova Akropola (nova-akropola.com)“.